Grote verliezen op beurzen: Technologiebedrijven en andere sectoren krijgen klappen

Gepubliceerd op 03/08/2024 00:00 in Tech

Ongeveer 15.000 ontslagen, stopzetten van dividend en verdampte beurswaarde bij de opening van de beurzen, dat zijn de gevolgen van de grote verliezen van de Amerikaanse chipmaker Intel. Dit is een belangrijke klant van chipmachinefabrikant ASML en markeert het einde van een turbulente beursweek waar vooral technologiebedrijven werden getroffen, maar ook andere sectoren schade opliepen.

Op de Amsterdamse beursindex AEX sloot 3,1 procent lager dan de vorige dag. In de Verenigde Staten waren de verliezen iets kleiner, maar nog steeds aanzienlijk. De Dow Jones-index sloot 1,5 procent lager en de Nasdaq, een techgraadmeter, noteerde een verlies van 2,4 procent.

ASML verloor ruim 11 procent van zijn beurswaarde op de beurs in Amsterdam. Dit betekent dat het meest waardevolle bedrijf van Nederland nu een kwart minder waard is dan half juli. Amazon daalde bijna 10 procent, ook nadat het gisteravond halfjaarcijfers had gepubliceerd waar analisten teleurgesteld over waren.

De onrust begon gistermiddag met negatieve cijfers over de orderportefeuilles van Amerikaanse bedrijven, wat duidt op een mogelijke verslechtering van de economie in de VS. Daarna kwam er nog een ander zorgwekkend macrocijfer over de groei van de werkgelegenheid in de VS. Dit cijfer toonde een aanzienlijke afzwakking in juli, wat de zorgen over een mogelijke vertraging van de Amerikaanse economie en arbeidsmarkt vergrootte.

De kwartaalcijfers die momenteel naar buiten komen, zorgen ook niet voor positiviteit. Apple presenteerde goede cijfers, Amazon daarentegen tegenvallende en Intel zelfs zeer slechte cijfers. Dit baart zorgen aangezien veel bedrijven momenteel investeren in kunstmatige intelligentie (AI), waar Intel duidelijk de boot lijkt te hebben gemist.

De olieprijzen zijn ook onderuit gegaan door zorgen over een mogelijke afzwakking van de Amerikaanse economie. De prijs van Amerikaanse WTI-olie daalde met meer dan 4 procent tot onder de 74 dollar per vat, terwijl Brentolie 3,6 procent goedkoper werd en iets meer dan 77 dollar per vat kostte. Dit is de vierde opeenvolgende week waarin de olieprijzen dalen.

Hoewel sommige analisten het woord recessie al laten vallen, benadrukken anderen dat het geen reden tot paniek is. Een kleine correctie op de beurzen kan normaal zijn en beleggers lijken te verschuiven van technologiefondsen naar sectoren die tot nu toe achterbleven, zoals banken.

Lees meer nieuws in tech