Rechtbank bepaalt dat Google illegaal gebruik heeft gemaakt van monopoliepositie

Gepubliceerd op 06/08/2024 01:00 in Tech

Een rechtbank in de Verenigde Staten heeft geoordeeld dat Google op illegale wijze gebruik heeft gemaakt van zijn dominante positie op internet. De rechtszaak, aangespannen door de Amerikaanse overheid, kan grote gevolgen hebben voor het techbedrijf.

Volgens de rechter heeft Google meer dan 90 procent van de online zoekmarkt in handen en heeft het bedrijf miljarden dollars geïnvesteerd om ervoor te zorgen dat zijn zoekmachine de standaard is op zowel smartphones als pc's. Echter, volgens het vonnis is Google te ver gegaan in zijn praktijken.

De rechter oordeelde dat Google op illegale wijze de concurrentie heeft tegengewerkt. Het is nog niet bekend welke straf het bedrijf zal krijgen, aangezien Google nog niet heeft gereageerd op het vonnis.

Minister Garland van Justitie noemt de uitspraak een "historische overwinning voor het Amerikaanse volk". Het is de eerste keer dat mededingingsautoriteiten van de Verenigde Staten na meerdere pogingen tegen grote techbedrijven zo'n grote zaak hebben gewonnen.

Lees meer nieuws in tech