Voormalige topvrouw van YouTube, Susan Wojcicki, overleden op 56-jarige leeftijd

Gepubliceerd op 10/08/2024 22:00 in Tech

Susan Wojcicki, de voormalige topvrouw van YouTube en pionier bij Google, is op 56-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van longkanker. Wojcicki, die ruim twee jaar ziek was, werd gezien als een van de machtigste mensen in de techwereld.

Ze groeide op in de buurt van Silicon Valley en studeerde aan Harvard. Wojcicki belandde in de techwereld door haar vriendschap met Larry Page en Sergey Brin. In 1998 verhuurde ze haar garage aan de twee Google-oprichters, waar het bedrijf in de beginfase werd gerund. Een jaar later begon ze haar eigen carrière binnen Google als marketingmanager.

Wojcicki zag al vroeg de potentie van YouTube en adviseerde om het platform over te nemen. Uiteindelijk werd ze in 2014 benoemd tot ceo van YouTube, waar ze onder haar leiding de omzet wist te laten groeien van 4 naar 31 miljard euro.

Na bijna 25 jaar nam Wojcicki in 2023 ontslag om zich te richten op familie, gezondheid en andere projecten. Ze maakte zich hard voor meer diversiteit in de techwereld en werd omschreven als "de machtigste vrouw van het internet" door Time.

Google-bestuursvoorzitter Sundar Pichai prees Wojcicki als een ongelooflijke persoon en leider, die een enorme impact heeft gehad op de wereld. Hij bedankte haar voor haar filantropische inzet en haar bijdrage aan het verbeteren van de wereld.

Het overlijden van Susan Wojcicki wordt betreurd door velen in de techwereld en daarbuiten. Haar nalatenschap zal voortleven in de vele projecten en initiatieven die ze heeft geleid en gesteund.

Lees meer nieuws in tech