Telegram-oprichter Pavel Doerov ontkent betrokkenheid bij misdaden na arrestatie in Frankrijk

Gepubliceerd op 26/08/2024 01:00 in Tech

Het berichtenplatform Telegram heeft gereageerd op de arrestatie van mede-oprichter Pavel Doerov in Frankrijk, waarbij benadrukt werd dat Doerov "niets te verbergen heeft". Doerov werd volgens bronnen van de Franse tv-zender TF1 gearresteerd nadat hij met zijn privévliegtuig was geland op de luchthaven Le Bourget bij Parijs. De autoriteiten hebben de arrestatie echter nog niet bevestigd en ook de reden voor zijn aanhouding is nog niet officieel bekendgemaakt.

TF1 meldde dat Doerov op de Franse opsporingslijst stond vanwege het gebrek aan informatie dat Telegram deelt over zijn gebruikers en het te weinig inzetten van moderatoren, waardoor criminelen vrij spel zouden hebben op het platform. De Franse justitie beschuldigt de leiding van Telegram van medeplichtigheid aan drugshandel, fraude, terrorisme en witwassen van geld.

Een bron van TF1 beweerde dat Doerov op Telegram talloze overtredingen en misdaden heeft laten plegen zonder daar iets aan te doen of samen te werken met de autoriteiten.

In een reactie op de arrestatie verklaarde Telegram dat zij zich houden aan de EU-wetgeving en de moderatie binnen de normen van de industrie valt en voortdurend wordt verbeterd. Het platform benadrukte dat ze wachten op een snelle oplossing van de situatie en dat ze achter hun gebruikers staan.

Telegram werd in 2013 opgericht door de Russische broers Nikolai en Pavel Doerov, die eerder ook VK, de Russische variant van Facebook, hadden opgericht. Pavel Doerov verliet Rusland in 2014 nadat hij weigerde om bepaalde oppositiekanalen op VK te sluiten op verzoek van de overheid. Hij woont nu in Dubai en de Russische ambassade in Frankrijk heeft aangeboden om Doerov te helpen.

Lees meer nieuws in tech