Voorlopige hechtenis Telegram-topman verlengd met 48 uur

Gepubliceerd op 28/08/2024 03:00 in Tech

De voorlopige hechtenis van Pavel Doerov, de topman van berichtenapp Telegram, is met 48 uur verlengd door het Franse Openbaar Ministerie. Doerov werd afgelopen zaterdag gearresteerd op vliegveld Le Bourget en wordt verdacht van twaalf strafbare feiten met betrekking tot zijn berichtenapp.

Gisteravond werd besloten dat de voorlopige hechtenis van Doerov verlengd wordt tot woensdagavond. Daarna zal Doerov ofwel officieel worden aangeklaagd ofwel worden vrijgelaten.

Het Franse Openbaar Ministerie voert een onderzoek uit naar de berichtendienst, die bijna een miljard gebruikers wereldwijd heeft. Doerov kwam op de radar van justitie vanwege het gebrek aan informatie over gebruikers en het geringe aantal moderatoren, waardoor criminelen vrij spel zouden hebben.

De beschuldigingen tegen de leiding van Telegram omvatten onder andere het verspreiden van kinderporno, drugshandel, fraude, terrorisme en het witwassen van geld. Dit werd gemeld door de Franse omroep TF1.

De arrestatie van Doerov heeft geleid tot verontwaardiging van de Russische regering. Een woordvoerder van het Kremlin noemde de aanhouding "politiek gemotiveerd" en bekritiseerde het Westen voor hun dubbele standaard op het gebied van vrijheid van meningsuiting.

In Moskou hebben mensen uit solidariteit met Doerov symbolen van Telegram achtergelaten bij de Franse ambassade. Deze steun uit Rusland komt als verrassing, gezien de eerdere plannen van de Russische regering om Telegram te blokkeren in 2018.

De Franse president Macron benadrukte dat de arrestatie van Doerov geen politieke beslissing is, maar deel uitmaakt van een onafhankelijk gerechtelijk onderzoek. Hij benadrukte het belang van vrijheid van meningsuiting binnen een juridisch kader.

Pavel Doerov richtte Telegram op in 2013 samen met zijn broer Nikolai. Na conflicten met de Russische overheid verliet Doerov Rusland in 2014 en vestigde zich in Dubai. Naast zijn Emirati-paspoort heeft Doerov ook de Russische, Franse en die van Saint Kitts en Nevis.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten volgt de zaak op de voet en heeft Frankrijk verzocht Doerov consulaire hulp te bieden. De Russische ambassade in Parijs meldt echter dat Franse autoriteiten Doerov primair als Frans staatsburger behandelen en daarom geen consulaire hulp toelaten.

Lees meer nieuws in tech