Oprichter van Telegram vervolgd in Frankrijk

Gepubliceerd op 29/08/2024 03:00 in Tech

De oprichter van Telegram, Pavel Doerov, wordt vervolgd in Frankrijk vanwege verdenking van medeplichtigheid aan criminele activiteiten, waaronder kindermisbruik en drugshandel via het platform Telegram. Hij werd afgelopen zaterdag gearresteerd toen hij met zijn privévliegtuig vanuit Azerbeidzjan was geland op een vliegveld bij Parijs. Na verhoor en vier dagen vast te hebben gezeten, moest Doerov vandaag voor de rechter verschijnen.

Doerov heeft een borgsom van 5 miljoen euro betaald en mag het proces nu in vrijheid afwachten. Hij moet echter in Frankrijk blijven en zich twee keer per week op het politiebureau melden.

Het onderzoek richt zich op de chatapp Telegram, die volgens de Franse autoriteiten een broedplaats is voor criminelen, met onvoldoende moderatie en gebrek aan medewerking aan strafrechtelijke onderzoeken.

Er zou ook een opsporingsbevel zijn uitgevaardigd voor de broer van Doerov, Nikolaj, die medeoprichter is van Telegram. Het is niet bekend waar Nikolaj verblijft. De arrestatiebevelen tegen de broers zouden al in maart zijn uitgegeven.

Telegram zelf en de Russische ambassade hebben de arrestatie van Doerov als "absurd" bestempeld en eisen meer duidelijkheid. De Franse president Macron heeft benadrukt dat de arrestatie niet politiek gemotiveerd was.

Pavel Doerov, die in Rusland is geboren, ontvluchtte het land na een conflict met de staat over zijn platform VK, een Russische variant van Facebook. Hij heeft nu naast de Russische ook de Franse en Emirati nationaliteit.

Lees meer nieuws in tech