Game Mania vraagt faillissement aan, fysieke winkels sluiten

Gepubliceerd op 03/09/2024 00:00 in Tech

Game Mania heeft faillissement aangevraagd, waardoor de fysieke winkels van de game-verkoper zullen sluiten. De webshop blijft voorlopig nog wel open. Het bedrijf, met 21 vestigingen in Nederland en 14 in Belgiƫ en in totaal 165 medewerkers, wacht af wat de rechtbank zal beslissen over de faillissementsaanvraag. Op de website van Game Mania wordt dank uitgesproken naar de medewerkers, klanten en handelspartners voor hun inzet, loyaliteit en samenwerking.

De geschiedenis van Game Mania begon in 1992, toen drie Belgische ondernemers het bedrijf in Antwerpen oprichtten. In 2006 werd Game Mania overgenomen door Free Record Shop, maar in 2013 ging het weer zelfstandig verder onder leiding van de oprichters. In 2019 gaf directeur Kris Lenaerts aan dat het bedrijf van plan was om 10 procent van de fysieke winkels te sluiten om zich beter te kunnen concentreren op de webshop. Destijds had Game Mania nog 75 fysieke winkels.

Het moederbedrijf van Game Mania, Heroik, vroeg afgelopen juni uitstel van betaling aan in de hoop een koper te vinden. Dit bleek echter niet succesvol, waardoor nu het faillissement is aangevraagd. Game Mania sluit zich hiermee aan bij andere bekende winkelketens die recentelijk faillissement hebben aangevraagd, zoals BCC, Esprit, Scotch&Soda, Perry Sport en Big Bazar. Retaildeskundigen zijn ook pessimistisch over de toekomst van Blokker.

De redenen die worden aangedragen voor de faillissementen komen redelijk overeen. Zo wijst Game Mania naar de digitalisering van de videogamesindustrie, het competitieve retaillandschap en kostenstijgingen door inflatie. Andere winkelketens noemen ook stijgende kosten, teruglopende klandizie en hoge huren als oorzaken voor hun moeilijkheden.

Lees meer nieuws in tech