Braziliaans Hooggerechtshof handhaaft blokkade van sociaalmediaplatform X

Gepubliceerd op 03/09/2024 08:00 in Tech

Het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft besloten om socialemediaplatform X te blijven blokkeren. Dit besluit werd genomen nadat twee van de vijf rechters instemden met de eerdere beslissing van rechter Alexandre de Moraes. De andere twee rechters moeten nog stemmen, maar er lijkt nu al een meerderheid te zijn voor het verbod.

Het platform werd geblokkeerd omdat X-baas Elon Musk weigerde een juridische vertegenwoordiger aan te stellen in Braziliƫ. De Moraes eist dit om op te kunnen treden tegen de verspreiding van haat en nepnieuws op het voormalige Twitter.

De opperrechter heeft bepaald dat X geblokkeerd blijft totdat het platform aan de eisen voldoet. Musk heeft aangegeven hier niet aan te willen voldoen, omdat hij staat voor vrijheid van meningsuiting en weigert extreemrechtse accounts te sluiten die haat en desinformatie verspreiden.

Daarnaast heeft het hof ingestemd met maatregelen om te voorkomen dat Brazilianen de blokkade kunnen omzeilen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een VPN-netwerk. Mensen die dit doen, riskeren een boete van ongeveer 8000 euro per dag.

Rechter De Moraes doet ook onderzoek naar de verspreiding van nepnieuws en haat tijdens de periode dat oud-president Bolsonaro aan de macht was. Hij had X eerder dit jaar gevraagd om bepaalde accounts te blokkeren, wat Musk hevig heeft bekritiseerd vanwege de inperking van de vrijheid van meningsuiting.

Braziliƫ is een belangrijke afzetmarkt voor X, met naar schatting zo'n 40 miljoen actieve Braziliaanse gebruikers per maand op het platform, volgens het Amerikaans-Duitse marktonderzoekbureau Emarketer.

Lees meer nieuws in tech