Boete van 30,5 miljoen euro voor Clearview AI wegens illegale database met miljarden foto's
Gepubliceerd op 03/09/2024 10:00 in Tech
De Autoriteit Persoonsgegevens heeft het omstreden Amerikaanse bedrijf Clearview AI beboet met een bedrag van 30,5 miljoen euro. De privacywaakhond stelt dat Clearview een illegale database heeft gecreƫerd met meer dan dertig miljard foto's van gezichten, inclusief die van Nederlanders.
De software van Clearview AI maakt gebruik van deze database, die samengesteld is door foto's van het internet te 'schrapen'. Hiermee kunnen gezichten worden herkend op bijvoorbeeld beveiligingsbeelden, zonder dat de betreffende personen hiervan op de hoogte zijn. De software wordt voornamelijk gebruikt door inlichtingen- en opsporingsdiensten.
Volgens AP-voorzitter Aleid Wolfsen kunnen mensen in de database van Clearview belanden en gevolgd worden als er een foto van hen op internet te vinden is. Wolfsen benadrukt het belang van dergelijke software voor inlichtingendiensten, maar vindt dat deze niet door commerciƫle bedrijven beheerd moet worden. Hij pleit ervoor dat bevoegde instanties de software alleen in uitzonderlijke gevallen mogen gebruiken onder strikte voorwaarden en toezicht.
Clearview heeft geen bezwaar gemaakt tegen de boete en kan hier dus niet tegen in beroep gaan. AP legt tevens dwangsommen op tot een maximum van ruim vijf miljoen euro. Het is niet toegestaan om de software van Clearview AI te gebruiken.
De privacywaakhond wil onderzoeken of de leiding van het bedrijf persoonlijk aansprakelijk gesteld kan worden voor de overtredingen. Clearview heeft eerder in andere landen boetes ontvangen en deze niet betaald, waaronder in Frankrijk.
Clearview AI was al eerder in opspraak gekomen in Nederland toen in 2020 een klantenlijst van het bedrijf uitlekte waaruit bleek dat Nederlandse politie en overheidsinstellingen gebruik maakten van de software. Clearview beweert echter alleen diensten te leveren aan bedrijven buiten de Europese Unie.
De boete voor Clearview AI is de een-na-hoogste boete die de AP ooit heeft opgelegd, en volgt op de hoogste boete die recentelijk aan Uber werd opgelegd wegens het schenden van privacyregels.