YouTube beperkt weergave van fitnessvideo's voor kinderen vanwege mogelijke schadelijke effecten

Gepubliceerd op 06/09/2024 00:00 in Tech

YouTube heeft aangekondigd dat ze minder video's zullen aanbevelen aan kinderen die te maken hebben met fitness en lichaamsgewicht. Volgens onderzoekers kan dit soort content schadelijke effecten hebben op jonge kijkers.

Het moederbedrijf van YouTube, Google, heeft aangegeven dat de videowebsite "herhaalde aanbevelingen" van video's gaat beperken waarin fysieke kenmerken worden vergeleken en bepaalde lichaamstypes worden verheven boven anderen.

Hoewel sommige video's op zichzelf aan de richtlijnen van het platform voldoen of zelfs een positieve boodschap hebben, erkent YouTube dat ze toch problemen kunnen veroorzaken als ze vaak worden bekeken. Dit geldt met name voor video's die fitheid en een bepaald lichaamsgewicht als ideaalbeeld presenteren.

Onderzoekers waarschuwen al langer voor de negatieve effecten van fitspiration. Blootstelling aan dit soort content verhoogt het risico op symptomen van eetstoornissen en een negatief lichaamsbeeld, aldus experts.

Hoewel er geen bewijs is voor een causaal verband tussen het kijken van veel filmpjes en het ontwikkelen van eetstoornissen, zijn experts het erover eens dat het belangrijk is om kinderen te beschermen tegen schadelijke content. In het Verenigd Koninkrijk wordt momenteel een wet voorbereid die techbedrijven verplicht om jonge gebruikers te beschermen tegen illegale en schadelijke content.

Gezondheidspsycholoog Catharine Evers benadrukt het belang van het beschermen van kinderen tegen inhoud die bijvoorbeeld snoepen of slechte huidproducten promoot. Echter, Evers plaatst ook kanttekeningen bij de stap van YouTube, aangezien jongeren toch manieren zullen vinden om de gewenste content te bekijken.

Hoewel fitnessvideo's positieve effecten kunnen hebben op jongeren door ze te stimuleren tot meer beweging, is het belangrijk om bewust te zijn van de mogelijke schadelijke gevolgen van bepaalde content op kwetsbare kijkers.

Lees meer nieuws in tech