Oprichter Telegram reageert op vervolging in Frankrijk

Gepubliceerd op 06/09/2024 18:00 in Tech

De Russische techmiljardair en oprichter van Telegram, Pavel Doerov, heeft voor het eerst gereageerd op zijn vervolging in Frankrijk. Hij noemt het onderzoek van de Franse autoriteiten naar hem en de app "verrassend" en ontkent dat Telegram een "anarchistisch paradijs" is.

Doerov werd vorige maand gearresteerd bij zijn landing op een vliegveld bij Parijs vanuit Azerbeidzjan. Hij werd vastgehouden voor verhoor en heeft een borgsom van 5 miljoen euro betaald om zijn proces in vrijheid af te wachten, met de voorwaarde dat hij in Frankrijk blijft en zich regelmatig op het politiebureau meldt.

De techmiljardair bestrijdt dat hij persoonlijk verantwoordelijk is voor het illegale gebruik van Telegram door anderen in Frankrijk en benadrukt dat hij recentelijk heeft samengewerkt met de autoriteiten om terrorisme tegen te gaan.

Doerov vindt het ongepast dat hij wordt aangeklaagd voor misdaden van derden op het platform dat hij beheert. Hij wijst erop dat het normaal is om juridische stappen te ondernemen tegen de dienst zelf als een land ontevreden is met een internetdienst.

Volgens Doerov heeft de groei van Telegram geleid tot "groeipijnen" die het misbruik van het platform door criminelen vergemakkelijkt hebben. Hij benadrukt dat miljoenen schadelijke berichten en kanalen dagelijks worden verwijderd en dat hij persoonlijk streeft naar verbetering op dat vlak.

Er wordt ook gemeld dat er een opsporingsbevel zou zijn uitgevaardigd voor de broer van Doerov, Nikolaj, medeoprichter van Telegram. Het is onduidelijk of de Franse justitie weet waar Nikolaj Doerov zich bevindt. De arrestatiebevelen tegen de Doerov-broers dateren al van maart.

Pavel Doerov, geboren in Rusland, verliet het land na een conflict met de staat over VK, een Russische versie van Facebook. Hij heeft tegenwoordig naast de Russische ook de Franse nationaliteit en die van de Emiraten, volgens Franse media.

Lees meer nieuws in tech