Dutch Game Garden in Utrecht sluit deuren

Gepubliceerd op 06/09/2024 20:00 in Tech

De Dutch Game Garden in Utrecht, een belangrijke ontmoetingsplek voor gamebedrijven, zal vanaf 1 januari niet langer bestaan. Dit betekent een groot verlies voor de Nederlandse game-industrie, volgens de algemeen directeur van de Dutch Games Association, Martine Spaans.

De Dutch Game Garden fungeerde als een clubhuis voor de 4500 mensen die in de branche werkzaam zijn. Hier konden game-ontwikkelaars elkaar ontmoeten, feedback geven en elkaars spellen spelen. Veel Nederlandse ontwikkelaars zijn hier begonnen en het was een belangrijke plek voor het uitwisselen van kennis.

Het besluit om de deuren te sluiten komt doordat de subsidie van de Dutch Game Garden, die afhankelijk is van subsidies, komt te vervallen door veranderingen in een regeling van de provincie Utrecht. Ondanks een nieuwe regeling met andere voorwaarden ziet de organisatie geen mogelijkheden om zonder subsidie door te gaan.

Game-ontwikkelaar Matthijs van de Laar noemt het besluit "doodzonde" en benadrukt dat er in Nederland weinig support is voor de game-industrie in vergelijking met buurlanden zoals Belgiƫ en Duitsland.

De bestuursvoorzitter van de Dutch Game Garden, Peter Laanen, betreurt de beslissing om te sluiten en kijkt met trots terug op de 17 jaar dat de organisatie heeft bestaan. De Dutch Games Association overweegt om bepaalde activiteiten van de Dutch Game Garden over te nemen om de kennisuitwisseling in de branche voort te zetten.

Wereldwijd is de game-industrie in een moeilijke tijd. Veel mensen verliezen hun baan en verschillende studio's sluiten de deuren. Naar verwachting zullen er tot 2025 nog meer ontslagen volgen als gevolg van inflatie, stijgende kosten en fusies in de sector.

Lees meer nieuws in tech