OpenAI kondigt omvorming naar bedrijf met winstoogmerk aan

Gepubliceerd op 27/09/2024 00:00 in Tech

Het technologiebedrijf OpenAI heeft aangekondigd dat ze van plan zijn om hun bedrijfsstructuur te veranderen van een stichting naar een bedrijf met winstoogmerk, zo meldt persbureau Reuters. Tegelijkertijd heeft de technologiedirecteur van OpenAI, Mira Murati, aangekondigd dat zij het bedrijf zal verlaten om ruimte te maken voor haar eigen zoektocht.

Murati heeft 6,5 jaar bij OpenAI gewerkt, waarvan een korte tijd als hoogste baas nadat topman Sam Altman vorig jaar werd ontslagen en later weer terugkeerde onder druk van investeerder Microsoft. De onrust binnen het bedrijf vorig jaar kwam voort uit een richtingenstrijd tussen het streven naar technologische ontwikkeling en winstgevendheid enerzijds, en veiligheid en zorgvuldigheid anderzijds.

Naast Murati hebben ook twee hooggeplaatste onderzoekers het bedrijf verlaten, en eerder vertrokken medeoprichters. Deze recente uittocht lijkt verband te houden met de nieuwe koers van OpenAI om een bedrijf met winstoogmerk te worden, terwijl de stichting nog slechts een minderheidsaandeel behoudt.

Het bedrijf streeft naar een nieuwe investeringsronde om 6,5 miljard dollar op te halen, met een waardering van ongeveer 150 miljard dollar. Techbedrijven als Apple en Nvidia zouden interesse hebben om te investeren. Topman Sam Altman zou bij deze investeringsronde 7 procent van de aandelen krijgen.

Deskundigen, zoals Jelle Zuidema van de UvA, voorspellen dat er weinig zal veranderen in de werkwijze van OpenAI ondanks de nieuwe ontwikkelingen. Hij uit zijn bezorgdheid over de snelle ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie en de mogelijke gevolgen daarvan.

Lees meer nieuws in tech