Kamerleden en tech-experts kritisch over Europees plan om appverkeer te scannen op kindermisbruik

Gepubliceerd op 01/10/2024 17:00 in Tech

Kamerleden en tech-experts hebben zich opnieuw kritisch uitgesproken tegen Europese plannen om appverkeer tussen burgers te scannen op beelden van seksueel kindermisbruik. De Europese ministers van Justitie zullen volgende week vergaderen over een nieuw voorstel om populaire berichtendiensten als WhatsApp en Signal te verplichten dit soort materiaal te detecteren.

Nederland was altijd tegenstander van een dergelijke verplichting vanwege de inbreuk op privacy. Echter, er ligt nu een nieuw voorstel vanuit Hongarije, de huidige EU-voorzitter. Het kabinet-Schoof zal vandaag beslissen of het alsnog met deze wetgeving zal instemmen.

Afgelopen vrijdag werd het onderwerp besproken in de ministerraad, maar de bewindslieden kwamen er nog niet uit. Minister Van Weel van Justitie gaf aan dat het vinden van een balans tussen het aanpakken van kindermisbruik en het beschermen van grondrechten geen makkelijke discussie is.

Het kabinet moet vandaag een standpunt innemen, aangezien er woensdag Europees overleg plaatsvindt waar de lidstaten hun positie moeten bepalen.

Tegenstanders vrezen dat het nieuwe kabinet voor het aangepaste voorstel zal stemmen. Kamerlid Kathmann (GroenLinks-PvdA) benadrukt dat de overheid straks mee kan lezen in appverkeer, wat een grote inbreuk op grondrechten en cyberveiligheid betekent.

Verschillende partijen en organisaties hebben een brief ondertekend waarin zij het kabinet waarschuwen voor de gevolgen van het voorstel. Zij benadrukken dat het voorstel niet effectief is en pleiten in plaats daarvan voor meer investeringen in de zedenpolitie en het aanpakken van hostingbedrijven die kinderporno online verspreiden.

Het Europese voorstel bevindt zich nog in de oriƫntatiefase. Als het volgende week genoeg steun krijgt van de ministers van Justitie, zal het daarna nog naar het Europees Parlement gaan voor verdere bespreking.

Lees meer nieuws in tech