Onrust bij OM door datadiefstal politie en hack

Gepubliceerd op 03/10/2024 22:00 in Tech

Bij het Openbaar Ministerie is onrust ontstaan naar aanleiding van de grote datadiefstal bij de politie. Naast contactgegevens van officieren van justitie, zijn ook gegevens van bijna 300 rechtbankmedewerkers gestolen.

De Telegraaf meldt dat de hack succesvol was doordat een politievrijwilliger uit de eenheid Oost-Nederland op een link met malware zou hebben geklikt. Dit zou de aanvallers toegang hebben gegeven tot het politiesysteem. De politie weigert verdere details te geven in verband met het lopende onderzoek.

Volgens minister Van Weel van Justitie en Veiligheid lijkt de hack het werk te zijn van een buitenlandse staat, maar het specifieke land wordt niet genoemd. Naast de contactgegevens van bijna alle politiemedewerkers zijn ook e-mailadressen van enkele samenwerkingspartners buitgemaakt.

Het OM onderzoekt momenteel hoeveel medewerkers zijn getroffen en welke gegevens precies zijn gelekt. Het is nog onduidelijk of ook medewerkers van de Koninklijke Marechaussee zijn getroffen door het datalek.

De Nederlandse Orde van Advocaten heeft bevestigd dat er geen grote hoeveelheden gegevens van advocaten zijn gestolen. Mogelijk zijn enkele e-mailadressen van advocaten wel buitgemaakt, maar zij zijn hier persoonlijk over geïnformeerd.

Minister Van Weel benadrukt dat het veiligheidsrisico voor Nederlandse politiemensen momenteel klein is en dat er geen concrete dreiging is. De hack lijkt gericht te zijn op het verzamelen van informatie en niet op dreiging.

De politie heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen en gaat ervan uit dat het lek is gedicht. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de hack, maar de politie is optimistisch dat de aanvallers geen toegang meer hebben tot hun systemen.

De Nederlandse Politiebond pleit voor meer aandacht voor digitale beveiliging en roept minister Van Weel op om passende maatregelen te nemen om alle veiligheidsdiensten te beschermen tegen dergelijke cyberaanvallen.

Lees meer nieuws in tech