Dieren gaan viraal op sociale media op Werelddierendag

Gepubliceerd op 04/10/2024 18:00 in Tech

Op Werelddierendag kunnen gebruikers van TikTok en Instagram er niet omheen: duizenden video's van schattige dieren die viraal gaan op sociale media. De populariteit van dieren zoals Pesto de pinguïn, dwergnijlpaard Moo Deng en Sunny de bulldog blijft maar groeien.

Maarten Reesink, een UvA-docent gespecialiseerd in mens-dierrelaties, legt uit dat dieren met ronde vormen online heel goed werken. Zo is de pinguïn Pesto, een negen maanden oud kuiken van 21 kilo uit Australië, een sensatie op sociale media. Video's van deze waggelende pinguïn hebben miljoenen likes gekregen op TikTok.

Ook in Thailand is het jonge dwergnijlpaardje Moo Deng een ware hit, met video's die miljoenen keren zijn bekeken. In Nederland ging bulldog Sunny viraal nadat hij "praatte" met voorbijgangers in het openbaar vervoer. Zelfs een livestream van zeehonden in Pieterburen werd razend populair in Japan.

Het succes van dierenvideo's is niet alleen te danken aan algoritmes, maar ook aan de eeuwenoude fascinatie van mensen voor dieren. Dieren doen ons vaak denken aan mensen, waardoor we ons met hen kunnen identificeren. Reesink legt uit dat ronde vormen en schattige geluiden van dieren de video's extra aantrekkelijk maken voor het publiek.

Echter, er kleven ook nadelen aan de populariteit van schattige dieren op sociale media. Reesink waarschuwt dat we dieren niet als mensen moeten gaan zien, maar als dieren. Het dwergnijlpaard Moo Deng wordt bijvoorbeeld nu permanent beveiligd nadat bezoekers naar haar gooiden om haar "kunstje" te zien vertonen.

De roem op sociale media heeft zo zijn voordelen, maar ook nadelen waar we ons bewust van moeten zijn. Het is belangrijk om dieren te blijven respecteren en niet te vermenselijken, zelfs niet als ze online sterren worden op Werelddierendag.

Lees meer nieuws in tech