Braziliaanse Hooggerechtshof heft verbod op online platform X op

Gepubliceerd op 09/10/2024 06:00 in Tech

Het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft aangekondigd dat Brazilianen binnenkort weer gebruik kunnen maken van het online berichtenplatform X. Het verbod op X is opgeheven nadat het bedrijf van Elon Musk had voldaan aan de gestelde voorwaarden.

Op 30 augustus werd X geblokkeerd door het Hooggerechtshof omdat het bedrijf weigerde een wettelijke vertegenwoordiger in Brazilië aan te stellen. Er was maandenlang een conflict tussen Musk en opperrechter De Moraes aan vooraf gegaan.

De Moraes wil dat X aansprakelijk gesteld kan worden voor het verspreiden van haat en nepnieuws op het platform. Om dit mogelijk te maken, moest het bedrijf een vertegenwoordiger in Brazilië hebben, openstaande boetes voldoen en een aantal accounts verwijderen.

Elon Musk beschuldigde het Hooggerechtshof van autoritair gedrag en censuur, maar volgens De Moraes heeft X inmiddels voldaan aan alle eisen. Rachel de Oliveira Villa Nova Conceição is aangesteld als vertegenwoordiger, die eerder al voor X in Brazilië heeft gewerkt.

Het online platform van Musk wordt naar schatting door 20 tot 40 miljoen Brazilianen gebruikt. Tijdens de blokkade zijn sommige gebruikers overgestapt naar andere sociale media, zoals Threads van Meta en Bluesky. X heeft nog niet gereageerd op het besluit van het Hooggerechtshof.

Verschillende andere landen gingen Brazilië voor in het blokkeren van X en diens voorganger Twitter. Voornamelijk landen met autoritaire regimes, zoals Rusland, China, Iran, Myanmar, Noord-Korea, Venezuela en Turkmenistan, hebben eerder X geblokkeerd. Andere landen, zoals Pakistan, Turkije en Egypte, hebben X tijdelijk geblokkeerd om maatschappelijke onrust te beteugelen.

Lees meer nieuws in tech