Opkomst van AI-drones in Oekraïne zorgt voor nieuwe vorm van oorlogsvoering

Gepubliceerd op 14/10/2024 22:00 in Tech

In de oorlog in Oekraïne worden steeds meer AI-drones ingezet, die zelfstandig aanvallen kunnen uitvoeren zonder een bestuurder op afstand. Deze technologische ontwikkeling brengt zowel voordelen als risico's met zich mee.

Volgens Timur Zima van DroneAid zijn drones onmisbaar aan het front in Oekraïne en Rusland, waar ongeveer 10.000 drones verantwoordelijk zijn voor de helft van alle treffers. Door hobbydrones uit te rusten met explosieven, wordt oorlogsvoering veel goedkoper en efficiënter.

De opkomst van AI-drones zorgt ervoor dat gewone drones niet meer volstaan. Door het gebruik van kunstmatige intelligentie kunnen deze drones hun kamikaze-aanval zelfstandig uitvoeren, zonder een radioverbinding die verstoord kan worden door tegenmaatregelen.

Er zijn echter zorgen over de mogelijkheid van AI-drones om burgers van militairen te onderscheiden en over de juridische verantwoordelijkheid bij aanvallen. Hoogleraren en experts benadrukken de noodzaak van regelgeving en ethische overwegingen bij het gebruik van autonome wapensystemen.

Ondanks de zorgen zetten Nederlandse bedrijven zoals Avalor AI zich in voor de ontwikkeling en inzet van AI-drones in Oekraïne. Oprichter Maurits Korthals Altes benadrukt het belang van veiligheid voor soldaten aan het front en de mogelijkheden om technologie in de praktijk te testen en te verbeteren.

De snelheid van de ontwikkelingen en de noodzaak om te kunnen concurreren met de tegenstander zorgen ervoor dat er weinig tijd is om te wachten op regelgeving. De oorlog in Oekraïne laat zien dat technologische vooruitgang een nieuwe vorm van oorlogsvoering met zich meebrengt, waarbij AI-drones een cruciale rol spelen.

Lees meer nieuws in tech