ASML-topman biedt excuses aan voor verwarring rond kwartaalcijfers

Gepubliceerd op 16/10/2024 18:00 in Tech

ASML, een wereldspeler op het gebied van chipmachines, maakte bekend dat de verwachtingen voor volgend jaar slechter zijn dan verwacht. Het bedrijf had gehoopt op ruim 5 miljard euro aan nieuwe orders, maar dit bleek maar de helft te zijn. Dit nieuws leidde tot een plotse daling van ruim 15 procent van de waarde van het aandeel, wat neerkomt op 50 miljard euro.

Analisten hadden gehoopt dat ASML vanaf 2025 weer flink zou groeien, maar het bedrijf verwacht nu een lagere omzet dan eerder voorspeld. Problemen bij chipfabrikant Intel en ook bij afnemer Samsung hebben bijgedragen aan de tegenvallende resultaten. Daarnaast speelt ook China een rol, aangezien tot wel 50 procent van de omzet daar vandaan kwam en dit nu terug is op normale niveaus.

De geloofwaardigheid van ASML staat onder druk door de tegenvallende cijfers. ING-analist Marc Hesselink benadrukt dat het bedrijf eerder had aangegeven dat 2025 een sterk jaar zou worden, wat nu in twijfel wordt getrokken. Gerben Everts van de Vereniging van Effectenbezitters benadrukt echter dat ASML een goede reputatie heeft en dat dit vertrouwen niet zomaar verloren mag gaan door een kleine fout.

Ondanks de tegenvallende cijfers en de kritiek van analisten, blijft ASML een belangrijke speler op de beurs met een aura van betrouwbaarheid. Het zal wellicht enige tijd kosten om het vertrouwen van investeerders terug te winnen na deze onverwachte wending in de kwartaalcijfers.

Lees meer nieuws in tech