Nederland krijgt grote Europese quantumcomputer
Gepubliceerd op 24/10/2024 02:00 in Tech
Nederland zal binnenkort een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van quantumtechnologie met de komst van een grote Europese quantumcomputer. Dit apparaat, één van de acht die de Europese Commissie laat bouwen om de concurrentiepositie van Europa te versterken, zal naar verwachting in de zomer van 2026 in het Amsterdam Science Park worden geïnstalleerd.
Met een totale kostprijs van 20 miljoen euro, waarvan de Europese Commissie de helft zal financieren, belooft deze quantumcomputer een grote impuls te geven aan onderzoek en innovatie in Nederland. Quantumcomputers hebben het potentieel om berekeningen veel sneller uit te voeren dan normale computers, wat kan leiden tot doorbraken op het gebied van medicijnen, batterijtechnologie, kunstmatige intelligentie en klimaatvoorspellingen.
Eenmaal operationeel zal de helft van de capaciteit van de quantumcomputer beschikbaar zijn voor Nederlandse gebruikers, terwijl de andere helft toegankelijk zal zijn voor wetenschappers en bedrijven uit andere EU-landen. Deze samenwerking is een initiatief van EuroHPC, een EU-organisatie die zich inzet voor de ontwikkeling van quantumtechnologie.
De quantumcomputer in Amsterdam zal gebruik maken van de spin-qubit-technologie, waar Nederland internationaal hoog aangeschreven voor staat. Verschillende technologieën worden gebruikt voor de ontwikkeling van quantumcomputers, aangezien nog niet duidelijk is welke aanpak het meest succesvol zal zijn.
Hoewel het nog niet bekend is welk bedrijf de quantumcomputer zal bouwen, is het zeker dat Nederland zich wil blijven profileren als een vooraanstaande speler op het gebied van quantumtechnologie. Er zijn echter ook waarschuwingen van inlichtingendiensten over de potentiële risico's van quantumcomputers, zoals het kraken van encryptie. Toch zien experts ook mogelijkheden voor veilige encryptie binnen het quantuminternet.
De komst van de Europese quantumcomputer naar Nederland markeert een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van dit veelbelovende technologische gebied.