Minimumleeftijd sociale media verhogen naar 15 jaar?
Gepubliceerd op 25/10/2024 03:00 in Tech
De Noorse regering en de Australische premier overwegen het instellen van een minimumleeftijd van 15 jaar voor het gebruik van sociale media zoals TikTok en Instagram. Momenteel geldt er al een leeftijdsgrens van 13 jaar, maar deze wordt nauwelijks gehandhaafd. Deskundigen maken zich zorgen over de schadelijke invloed van sociale media op jonge kinderen en pleiten voor strengere controles.
Hoogleraar recht en digitale technologie, Simone van der Hof, benadrukt het belang van het controleren van leeftijdsgrenzen op sociale mediaplatforms. Zij vindt het noodzakelijk dat de verantwoordelijkheid niet alleen bij de gebruiker ligt, maar ook bij de bedrijven zelf.
Justine Pardoen van Bureau Jeugd en Media is van mening dat overheden meer druk moeten uitoefenen op socialemediabedrijven om te investeren in systemen die de leeftijdsgrens kunnen controleren. Zij vindt het huidige systeem waarbij de gebruiker zelf verantwoordelijk is, onvoldoende.
Australië overweegt een wet voor leeftijdsverificatie op sociale media, waarbij bedrijven hoge boetes kunnen krijgen als zij de leeftijdsgrens niet handhaven. In Noorwegen pleit premier Støre voor een verhoging van de minimumleeftijd naar 15 jaar om kinderen te beschermen tegen schadelijke inhoud op sociale media.
Deskundigen benadrukken dat de mentale gezondheid van jongeren niet alleen door sociale media wordt beïnvloed, maar dat ook andere factoren hierbij een rol spelen. Toch zien zij een negatieve invloed van platforms zoals Instagram op het zelfbeeld van meisjes, door de nadruk op perfectie.
In plaats van een verbod pleit Justine Pardoen voor een kijkwijzer voor sociale media, zodat ouders hun kinderen stapsgewijs kunnen introduceren in het gebruik ervan. Instagram heeft recentelijk een teen-functie geïntroduceerd voor tieners, waarbij accounts automatisch op privé worden gezet en ouders tijdslimieten kunnen instellen.
Hoewel deze maatregelen een stap in de goede richting zijn, maken deskundigen zich zorgen over de privacy van kinderen en de verantwoordelijkheid die bij ouders wordt gelegd. Er wordt benadrukt dat sociale mediaplatforms ook een zorgplicht hebben om het platform veilig te houden voor kinderen.