YouTube stopt met verwijderen van video's over vermeende verkiezingsfraude
Gepubliceerd op 03/06/2023 12:00 in Tech
YouTube, eigendom van Google, stopt met het verwijderen van video's waarin wordt gesuggereerd dat er sprake was van fraude bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. Het beleid dat in december 2020 werd ingesteld, wordt nu stopgezet. Google heeft het besluit toegelicht in een blogpost, waarin wordt gesteld dat het verwijderen van dergelijke video's kan leiden tot beperkingen van politieke uitingen, terwijl het risico op geweld of andere gevaren in de echte wereld nauwelijks wordt verminderd.
In de afgelopen jaren heeft YouTube tienduizenden video's verwijderd waarin over verkiezingsfraude werd gesproken. Veel van deze video's bevatten beweringen dat Joe Biden alleen maar won vanwege telfouten of softwareproblemen. Deze beschuldigingen waren aangewakkerd door voormalig president Donald Trump, die de verkiezingen verloor en vol blijft houden dat de overwinning hem is ontnomen ondanks het ontbreken van bewijs voor grootschalige fraude.
Ook video's van Trump zelf werden verwijderd, waaronder een opname op 6 januari 2021 - de dag van de bestorming van het Capitool - waarin hij mensen opriep het gebouw te verlaten en opnieuw verwees naar verkiezingsfraude. "Dit waren frauduleuze verkiezingen, maar we kunnen deze mensen niet in de kaart spelen", zei Trump in de video.
Sinds maart 2021 mag Trump echter weer gebruikmaken van zijn YouTube-account, dat meer dan 2,7 miljoen abonnees heeft.
Het besluit van YouTube om video's over verkiezingsfraude niet langer te verwijderen, wordt gezien als een verschuiving van het beleid. De afgelopen maanden heeft het videoplatform gestreefd naar een strengere aanpak van desinformatie en complottheorieën, met als doel om het publieke debat te beschermen en de verspreiding van valse informatie te voorkomen.
Critici hebben echter gewaarschuwd dat het besluit van YouTube om video's over verkiezingsfraude niet langer te verwijderen, kan bijdragen aan verdere polarisatie en politieke spanningen in de Verenigde Staten. De vraag blijft daarom of het doel van YouTube om het publieke debat te beschermen, wel wordt bereikt met deze nieuwe richtlijnen.