Nieuw sociaalmediaplatform Bluesky groeit explosief na verkiezingsoverwinning van Trump

Gepubliceerd op 19/11/2024 02:00 in Tech

Het socialemediaplatform Bluesky groeit snel sinds de verkiezingsoverwinning van Donald Trump in de Verenigde Staten. In de afgelopen 24 uur heeft het platform maar liefst een miljoen nieuwe gebruikers verwelkomd. Veel van deze nieuwe gebruikers voelen zich niet langer thuis op X van Elon Musk, omdat hij dat platform zou hebben gebruikt om invloed uit te oefenen op de Amerikaanse verkiezingen.

Bluesky werd oorspronkelijk gefinancierd en opgericht door Twitter zelf, onder leiding van medeoprichter Jack Dorsey. In 2022 nam Elon Musk Twitter over en veranderde de naam in X. Dorsey heeft eerder dit jaar het bestuur van Bluesky verlaten.

Het platform lijkt op het eerste gezicht sterk op Twitter, inclusief het lichtblauwe logo, maar er zijn een aantal verschillen. Waar X een algoritme gebruikt voor de tijdlijn, is de feed van Bluesky chronologisch. Gebruikers zien alleen berichten van accounts die ze volgen, waarbij het laatst geplaatste bericht bovenaan staat.

Bluesky wordt door sommige gebruikers ook wel "het vriendelijke X" genoemd, vanwege de focus op minder extreme geluiden en het verwijderen van berichten die in strijd zijn met de huisregels van het platform. Özcan Akyol is een van de gebruikers die overstapte naar Bluesky vanwege de beledigende berichten op X.

Na de overname van Twitter door Musk is de toon op X veranderd en nam de hoeveelheid desinformatie toe. Dit leidde ertoe dat veel gebruikers overstapten naar Bluesky. Het platform heeft nu bijna 20 miljoen gebruikers, terwijl X honderden miljoenen actieve gebruikers per maand heeft.

Elon Musk speelde een prominente rol tijdens Trumps verkiezingscampagne en wordt naar verwachting belast met het leiden van een officieus ministerie genaamd Department Of Government Efficiency (DOGE) tijdens Trumps presidentschap.

Na de opkomst van Bluesky hebben meer techbedrijven geprobeerd alternatieven voor Twitter te lanceren, zoals Threads van Meta en Mastodon. Hoewel de markt groot genoeg lijkt te zijn voor verschillende platforms, waarschuwt hoogleraar Claes de Vreese voor de versnippering en de uitdagingen die dat met zich meebrengt voor democratische discussies.

Lees meer nieuws in tech