Chatbots helpen bij het maken van Sinterklaasgedichten
Gepubliceerd op 04/12/2024 19:00 in Tech
Steeds meer mensen maken gebruik van chatbots met kunstmatige intelligentie (AI) om hen te helpen met het maken van Sinterklaasgedichten. Dit constateert AI-specialist Lars van Gils van PromptGorillas, die aangeeft dat veel mensen al ervaring hebben met het gebruik van chatbots voor het schrijven van gedichten.
Er zijn echter verdeelde meningen over het gebruik van AI bij het Sinterklaasfeest. Terwijl sommigen vinden dat de charme van een Sinterklaasgedicht juist ligt in het persoonlijke en soms knullige karakter, ziet Van Gils mogelijkheden om toch een persoonlijk gedicht te maken met behulp van bijvoorbeeld ChatGPT.
Cultuurhistoricus Jan de Bas vertelt over de traditie van het dichten met Sinterklaas, die populairder werd vanaf het begin van de 20e eeuw. Hij benadrukt dat een goed Sinterklaasgedicht persoonlijk, origineel en ritmisch moet zijn, met humor, ironie en rijm. Dit vormt een uitdaging, ook voor een chatbot.
Van Gils adviseert om de chatbot een duidelijke rol te geven en te voorzien van zoveel mogelijk informatie, zoals de relatie tot de ontvanger, hobby's en het gewenste rijmschema. Ook de tone of voice, structuur en voorbeelden zijn van belang bij het instrueren van de chatbot.
Op de websites van PromptGorillas en Mick's Rijmwoordenboek zijn chatbots beschikbaar voor het schrijven van Sinterklaasgedichten. Hoewel het gebruik van tools zoals een rijmwoordenboek of chatbot verdedigbaar is, vinden sommigen het toch belangrijk om een persoonlijke touch toe te voegen aan een gedicht.
Chatbots worden gezien als een inspiratiebron en hulpmiddel, waarbij de gebruiker nog steeds een eigen draai aan het gedicht kan geven. De discussie over de rol van AI bij het maken van Sinterklaasgedichten is nog niet uitgekristalliseerd, maar de populariteit van chatbots lijkt toe te nemen in aanloop naar het Sinterklaasfeest.