Toenemend aantal batterijen maakt elektriciteitsnet kwetsbaar voor cyberaanvallen

Gepubliceerd op 02/01/2025 17:00 in Tech

Het aantal batterijen in Nederland is de afgelopen jaren exponentieel toegenomen, van bijna geen in 2020 tot meer dan 40.000 in het afgelopen jaar. Hoewel batterijen nog maar een klein deel uitmaken van ons energiesysteem in vergelijking met zonnepanelen, wordt het opslaan van energie steeds belangrijker in een snel elektrificerende energievoorziening.

De slimme batterijen, die verbonden zijn met het internet, verbeteren de werking en levensduur van de batterijen, maar brengen ook kwetsbaarheden met zich mee voor hackers en kwaadwillende fabrikanten. Daarnaast kan het op afstand laden van grote batterijen leiden tot stroomuitval op lokaal of zelfs regionaal niveau.

Hoogleraar smart grids aan de TU Delft, Peter Palensky, benadrukt dat een verstoring via een batterij of groep zonnepanelen een kettingreactie kan veroorzaken in het elektriciteitsnet. Hoewel de batterijen in Nederland momenteel nog klein van schaal zijn en een lokale impact zouden hebben bij een hackaanval, kan dit potentieel in de toekomst regionale of landelijke gevolgen hebben.

Chinese fabrikanten domineren de wereldwijde batterijmarkt, wat zorgen baart bij de Amerikaanse overheid vanwege cyberveiligheid. In Nederland maakt CEO Tijn Swinkels van batterijfabrikant DENS uit Helmond zich met name zorgen over batterijen van buitenlandse fabrikanten, vanwege geopolitieke spanningen.

Energy Storage NL deelt de zorgen over de kwetsbaarheid van batterijsystemen wat betreft cyberveiligheid en pleit voor een alternatieve batterijenindustrie binnen Nederland en Europa.

Hoewel cyberveiligheid nog laag op de Nederlandse beleidsagenda staat, adviseert Energy Storage NL de Nederlandse regering om goede wet- en regelgeving niet langer uit te stellen. Met de invoering van nieuwe Europese cybersecurityrichtlijnen in de zomer, zal de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur het toezicht op accu's uitbreiden vanwege de kwetsbaarheden van batterijen in ons energiesysteem.

Lees meer nieuws in tech