Techmiljardairs zetten Europese politiek onder druk
Gepubliceerd op 10/01/2025 09:00 in Tech
Europese politici maken zich zorgen over de toenemende invloed van buitenlandse techbedrijven op de Europese politiek. Elon Musk van X wordt ervan beschuldigd de Europese politiek te willen beïnvloeden, met name door zijn steun aan de radicaal-rechtse partij Alternative für Deutschland.
De Europese ambtenaren houden Musk scherp in de gaten, vooral na zijn recente gesprek met de topvrouw van AfD. Er loopt al een onderzoek naar X in Brussel, waarbij de EU probeert grip te krijgen op de digitale dreigingen die van alle kanten op Europa af lijken te komen.
Techgigant Meta kondigde aan minder streng te gaan modereren en te stoppen met feitencontroles in de VS, wat ook invloed zal hebben op de EU. Eerder werden de presidentsverkiezingen in Roemenië ongeldig verklaard vanwege Russische inmenging via TikTok.
De EU heeft de DSA wetgeving ingevoerd om grote techbedrijven te reguleren en hen verantwoordelijk te houden voor het tegengaan van desinformatie, beïnvloeding van verkiezingen en haatberichten. Bedrijven met meer dan 45 miljoen maandelijkse gebruikers in de EU staan onder direct toezicht van de Europese Commissie.
Momenteel lopen er verschillende onderzoeken naar techbedrijven zoals X, AliExpress, Meta, TikTok en Temu. De Europese Commissie heeft de bevoegdheid om algoritmes in te zien en inspecties uit te voeren. Bedrijven die de regels overtreden, kunnen boetes krijgen tot 6 procent van hun wereldwijde jaaromzet.
Hoewel de EU mogelijkheden heeft om Musk en Zuckerberg onder druk te zetten, is er ook de geopolitieke realiteit om rekening mee te houden. Het behouden van goede betrekkingen met de Verenigde Staten is een belangrijke factor in het beleid van de EU.
Europarlementariërs roepen op tot actie tegen de techoligarchie, met name tegen Musk en zijn vermeende pogingen om Europa te verdelen en te verzwakken. De Europese Commissie heeft aangegeven energiek door te zullen gaan met het onderzoek naar X en snel tot een conclusie te willen komen.
Het is nu afwachten of commissievoorzitter Ursula von der Leyen daadwerkelijk stappen zal ondernemen tegen Musk. De druk van techmiljardairs op de Europese politiek lijkt voorlopig nog niet af te nemen.