Chinese AI-bedrijf DeepSeek zet de AI-industrie op zijn kop
Gepubliceerd op 28/01/2025 06:00 in Tech
Het Chinese bedrijf DeepSeek heeft in korte tijd twee AI-chatbots uitgebracht die kunnen concurreren met de Amerikaanse concurrent OpenAI, en dat tegen een veel lagere prijs. Dit nieuws heeft een grote impact op de beurs, omdat het de vraag oproept of dure chiptechnologie nog wel nodig is.
DeepSeek is een AI-bedrijf dat in 2019 is opgericht door de Chinese ingenieur Liang Wenfeng. Het bedrijf richt zich op de ontwikkeling van chatbots met kunstmatige intelligentie, die op basis van opdrachten teksten kunnen schrijven of vragen kunnen beantwoorden.
Vorige maand lanceerde DeepSeek de chatbot DeepSeek-V3, die volgens het bedrijf minder dan 6 miljoen dollar heeft gekost om te ontwikkelen. Een week later kwam DeepSeek-R1 uit, een chatbot die laat zien hoe hij 'denkt' voordat hij een definitief antwoord geeft. Beide chatbots zijn goedkoper dan vergelijkbare modellen van Amerikaanse bedrijven.
De opkomst van DeepSeek is opmerkelijk, gezien het feit dat China in 2030 wereldleider wil worden op het gebied van kunstmatige intelligentie. Het bedrijf heeft zich omringd met getalenteerde werknemers van de beste universiteiten van China.
Het snelle succes van DeepSeek heeft de concurrentie wakker geschud. De vergelijking tussen DeepSeek's V3 en ChatGPT-4o, en tussen R1 en ChatGPT-o1 van OpenAI, laat zien dat het Chinese bedrijf serieus genomen moet worden. Dit heeft geleid tot een daling van de koersen van chipbedrijven, zowel in Nederland als in de Verenigde Staten.
Om zelf kennis te maken met de chatbots van DeepSeek, kan de smartphone-app worden gedownload. Het is echter verstandig om geen gevoelige informatie met de chatbots te delen, aangezien de controle over deze informatie verloren kan gaan. Bovendien lijkt de 'nadenkende' chatbot R1 van DeepSeek onderhevig te zijn aan Chinese censuur, wat blijkt uit het ontwijkende antwoord op vragen over het Tiananmenplein.
Al met al zet DeepSeek met zijn innovatieve chatbots de AI-industrie op zijn kop en laat het zien dat het een geduchte concurrent is voor gevestigde namen als OpenAI.