Cyberaanval treft Chinese AI-bedrijf DeepSeek
Gepubliceerd op 28/01/2025 13:00 in Tech
Het Chinese AI-bedrijf DeepSeek heeft gisteren gemeld dat het slachtoffer is geworden van een cyberaanval. Nieuwe gebruikers konden zich daardoor niet registreren, maar bestaande gebruikers ondervonden geen problemen.
DeepSeek sprak van een grootschalige, kwaadaardige aanval, maar gaf geen details over hoe deze werd uitgevoerd of wie er mogelijk achter zat. Gelukkig was het probleem na enkele uren opgelost.
De afgelopen dagen heeft DeepSeek veel ophef veroorzaakt in de chipwereld en op de financiƫle markten. Het bedrijf beweerde een chatbot te hebben gecreƫerd die vergelijkbaar is met westerse alternatieven, maar voor een fractie van de prijs. Volgens DeepSeek was er slechts 6 miljoen euro nodig, in tegenstelling tot de tientallen miljoenen die Google en OpenAI besteedden aan hun varianten.
Deze claim zou kunnen betekenen dat het algoritme veel minder dure chips nodig had om AI-modellen te gebruiken en grote hoeveelheden data te verwerken. Dit zou een belangrijke doorbraak betekenen in de betaalbaarheid van AI-technologie en China zou een grote inhaalslag hebben gemaakt ten opzichte van het Westen.
Vanwege deze ontwikkelingen spraken techinvesteerder Marc Andreessen en OpenAI-topman Sam Altman over een "Spoetnik-moment", wat verwijst naar de schokgolf van verbijstering die volgde op de lancering van de eerste satelliet door de Sovjet-Unie. De claims van DeepSeek leidden tot een koersdaling voor bedrijven in de chipindustrie, zoals ASML, ASM International en Nvidia.
DeepSeek is sinds begin dit jaar te vinden in de app-winkels van Apple en Google en is inmiddels de meest gedownloade gratis app op Apple. Gebruikers hoeven geen abonnement af te sluiten voor de chatbot, maar experts waarschuwen om voorzichtig te zijn met het delen van gevoelige informatie.
Er wordt ook beweerd dat de Chinese app beperkt wordt door communistische censuur. In een vraag over de gebeurtenissen in 1989 kon de chatbot geen informatie vinden en stelde voor om het te hebben over wiskunde, programmeren en logica.